دیپلماسی میز کوچک؛ پوتین در تهران

با وجود افزایش مبتلایان به کرونا در ایران نه پوتین، نه محافظانش و نه مقام‌های ایرانی که به استقبال رفتند، ماسک نزده بودند و فاصله اجتماعی را رعایت نکردند

رئیس‌جمهوری روسیه که طبق ادعاها آنقدر نگران کووید است که در دیدار رهبران جهان آن سوی میزهای بسیار بزرگ در اتاق‌های خالی از اثاثیه می‌نشیند، ظاهرا بی‌اعتنا به همه‌گیری که اخیرا در ایران شدت گرفته است، روز سه‌شنبه وارد تهران شد.

ولادیمیر پوتین در حالی به پایتخت ایران وارد شد که این دومین سفر خارجی او از زمان شروع تهاجم به اوکراین در ۲۴ فوریه است؛ حمله‌ای که اولویت‌های جهان را تغییر داد و به بروز چندین بحران جهانی از جمله افزایش بهای مواد غذایی و سوخت منجر شد.

با وجود افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در ایران که در برخی مناطق به اجباری شدن ماسک در فضاهای داخلی و خارجی منجر شد، نه او، نه محافظانش و نه مقام‌های ایرانی که به استقبال رفتند، ماسک نزده بودند و فاصله اجتماعی را رعایت نکردند.

عکسی از او منتشر شد در حالی که در فاصله یک متری ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران، نشسته است و رئیسی هم پشت میز قهوه‌خوری کوچکی مزین به دسته گلی ظاهرا پلاستیکی نشسته بود.

طبق گزارش تلویزیون دولتی روسیه، پوتین گفت: «از حضور در سرزمین مهمان‌نواز ایران که از دوستان ما است، بسیار خرسندم.»

«می‌توانیم از منظر رشد تجارت به آمار و ارقام بی‌سابقه‌ای برسیم. ما در حال تقویت تعاملاتمان در مورد مسائل امنیت جهانی‌ایم. ما در حل‌وفصل بحران سوریه سهم بسزایی داریم.»

پوتین همچنین قرار بود در قالب نشست سران قدرت‌های اوراسیا و خاورمیانه به دیدار علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، برود و درباره جنگ کنونی در سوریه، سازوکار احتمالی برای صادرات غلات شرق به آسیا از میان خطوط نبرد در دریای سیاه و سایر مسائل امنیتی منطقه صحبت شود.

معدودی از جزئیات حقیقی این مذاکرات برملا شده است. اردوغان دوشنبه آخر شب وارد تهران شد و عکس‌هایی از او در حال دیدار با رئیسی و خامنه‌ای، بالاترین مقام سیاسی، نظامی و مذهبی ایران، منتشر شد.

اردوغان در یک نشست خبری کوتاه، اعلام کرد که ایران و ترکیه در مقابله با «تروریسم» متحدند که اشاره‌ای به نیروهای تحت رهبری کردها در شمال سوریه بود که ترکیه می‌خواهد با رضایت روسیه و تهران، حامیان اصلی رژیم حاکم بر دمشق، با دخالت نظامی، آن‌ها را خلع‌ سلاح کند.

اردوغان با اشاره به گروه‌های وابسته به حزب غیرقانونی کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) که ده‌ها سال است علیه دولت ترکیه جنگند، گفت: «همان طور که می‌دانید ما این گروه‌ها را در فهرست سازمان‌های تروریستی ناتو داریم. باید دست در دست هم به جنگ علیه آن‌ها (سازمان‌ها) ادامه دهیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از خامنه‌ای نقل شد که با هر حمله نظامی جدید ترکیه در سوریه مخالف است و بنا بر گزارش‌ها، گفته که «هر حمله نظامی در شمال سوریه قطعا به ضرر ترکیه، سوریه و کل منطقه است و به نفع تروریست‌ها خواهد بود».

خبرگزاری تاس به نقل از آلکساندر لاورنتیف، نماینده کرملین در امور سوریه، گزارش داد که روسیه «در تلاش است رهبری ترکیه را متقاعد کند به راه‌حل‌های قهرآمیز متوسل نشود».

جواد اوجی، وزیر نفت ایران، بر باند آسفالت فرودگاه مهرآباد تهران به استقبال پوتین رفت که سپس، در میان هیاهویی اندک، سوار بر یک لیموزین آنجا را ترک کرد.

تهران از اینکه پوتین به جای دیدار رسمی دولتی فقط در چارچوب نشست‌های چندجانبه به ایران سفر می‌کند، گله‌مند است. بخشی از آنچه تحلیلگران معتقدند در چارچوب تلاش مسکو برای حفظ فاصله با ایران است.

اما رویدادهای اخیر این دو کشور را به هم نزدیک‌تر کرد. ایالات متحده در تلاش است به ایران بابت برنامه هسته‌ای و به روسیه بابت حمله به اوکراین فشار بیاورد. مقام‌های آمریکا هشدار داده‌اند که روسیه در آستانه خرید صدها فروند پهپادهای رزمی ایران برای استفاده در اوکراین است.

از جمله اهداف ترکیه در این اجلاس، تقویت بیشتر خود به عنوان نقطه ترانزیت برای صادرات غلات اوکراین و روسیه است. رهبران غربی و مقام‌های سازمان ملل که آنکارا از آن‌ها حرف‌شنوی دارد، از ترکیه خواسته‌اند از روابط سازنده‌ خود با روسیه و اوکراین استفاده کند تا برای انتقال مواد غذایی از مزارع اروپای شرقی از طریق تنگه‌های بسفر و داردانل به کشورهای مختلف جهان سازوکاری ایجاد کند.

رهبران این سه کشور قرار بود چندین نشست برگزار کنند، در یک ضیافت شام رسمی شرکت کنند و همچنین نشست مطبوعاتی مشترکی برگزار کنند.

© The Independent